Yezza,,,makan lagi...semuanya pasal makanan...ok...this time kte TERajin nak type resepi ye kekanda adinda semua....makanya...disini saya pertontonkan 2 jenis resepi mushroom soup yang kte guna.. both of the recipes beza ..for the first recipe we will use butter while the other one we use fresh milk.Setelah membuat eksperimen dan kajian resepi ini...my conclusion is.... " using fresh milk is better than butter "hehe..tu bagi tekak kte and my family la...Becauseeee the butter is quite oily...Actually kalau korang makan je yang butter tu ok je..sebab dah bagi choice mana 1 sedap..so mengada2 la pilih yang mana lg sedap kan..hehe...gmbar yang kte upload dulu tu guna butter..so nampak macam kuning2 sikit.. Klik sini untuk tengok n3 dulu.
Before memulakan resepi mushroom..kte perlu menyediakan
Don't worry...kte copy paste resepi stock ayam kat sini ye..xpayah pening tgk entri panjang yang dulu tu...hehe
Resepi air stock ayam
ok..let's making our mushroom soup now...
RESEPI 1 ( using BUTTER)
4 sudu besar butter
4 sudu besar tepung gandum
1 litre air stock ayam- kalau tak cukup tambah je air biasa =) dan
if xnak buat stok. boleh guna kiub ayam bancuh
dengan air je.
1 tin cendawan- potong dadu
serbuk lada sulah
garam
cara2
Panaskan mentega dan tumis tepung hingga naik bau. Opsss part ni hati2..api kecik..taknak hangus..cukup sekadar ada bau je...masukkan air, cendawan, lada sulah dan garam...kacau2 hingga pekat dan masak..siap!Kalau anda rasa agak pekat boleh la tambah air kosong atau stock ayam lagi..coz dah sejuk biasanya akan jadi lebih pekat...
RESEPI 2 ( using fresh milk)
Alamak...Part ni kte minta maaf sangat2..masa nak type ni baru sedar resepi kte buat hilang..serious betul ni..gigih kte tulis resepi masa buat haritu coz takut lupa.. Biasanya memang kte buat xguna resepi pun...main agak2 je buat...sori ampun ye..kte just bagi bahan2 tanpa sukatan dan cara2 je...dun wori,,jadi punyala...chaiyok3...
Korang guna je sukatan macam atas..4 sudu besar tepung dan 1liter air stock ayam+ susu..senang cerita,,the ratio between tepung and liquid is 4sb tpung: 1 liter liquid..hehe...kalau pening abaikan..saje bg korang pening..hehe...xpa...generate otak dan idea ni kan bagus...hehe..susu tu bolehla guna dalam secawan or secawan setengah..selebihnya guna air stock.
Dalam erti kata lain..korang boleh try bancuh 4 sudu tepung, susu dan air sebanyak 1 liter...(*eh rasanya ulang lebih kurang sama je ayat td..kih3..bagi bikin pening orang saja)..ok,,dah3 merapu..ni resepinya...
tepung gandum
susu segar
stock ayam- kalau xnak buat stok..guna kiub ayam bancuh dengan air je.
serbuk lada sulah
cendawan dalam tin-dipotong dadu
cara2
Bancuh tepung gandum, stock ayam dan susu segar agar sebati..kacau atas api kecil...then, masukkan je cendawan, lada sulah dan garam secukup rasa.Kacau sampai pekat dan masak..ok Done!.. =)..Kalau anda rasa agak pekat boleh la tambah air kosong atau stock ayam lagi...
Weheeeee..nila "magic saver cooker"...we can save gas and electricity....coz...boleh simpan terus lepas masak dan tahan panas..sesuai banget nak simpan soup or nak pergi picnic..dapatkan sekarang di COSWAY berdekatan anda..haha...*tetiba je nk promote cosway... Actually, mak kte redeem coupon cosway dengan benda ni..nak warna pink...tapi habis pulak stock..ni warna purple...cantik juga....janji boleh simpan gue punya mushroom soup..hehe.
This one yang guna fresh milk..Perhatikan betul2 warnanya tidakla sekuning seperti guna butter. ..Gambar guna butter
Ok sekian.......SElamat mencuba...
L.o.V.e
No comments:
Post a Comment