Kek batik kacau, kek biskut marie or apa2 la yang korang panggil..Korang sume mesti terer punyala buat..kawan2 kte ramai je yg reti...lgpun simple kek ni,,xyah guna mixer ke,,,oven ke...guna sudu, periuk n api je...hehe....ni mmg favourite saya hokey...disebabkan suka sgt makan kek ni dari sekolah lagi..Maka bermacam2 resepi dah saya try...last2 I buat resepi sendiri..lepas try and error..hehe..Study course engineering telah mengajarku erti try and error dan juga buat assumptions ok..hentam ajela labu...masuk perut sendiri jugak...sbb more economy untuk budget nya...kalau tgk resepi lain...rasa malas nk wat kalau mcm2 benda nk letak....
Resepi kek batik cincai boncai dari phew..hehe
Sebiji telur- xkesah size ape. apa yg korang ada guna je..dun wori,be hepi.
1 sudu makan mentega or marjerin - If xde try r guna minyak masak,,hehe...boleh kot.sy xpenah try lg,,kalo xde apa2,,xyah isi je...jadi jugak rasanya.
Sbungkus bkut
marie- yang original rasanya..pecahkan 4 bahagian.
3/4 cawan cocoa powder - sy selalu guna koko powder je cz jimat.xyah beli milo dah..hehe.if korang nk guna milo 1/2 cwan and 1/4 cwan serbuk koko pun boleh.
¾ gelas air kosong
½ tin susu
pekat- or ikutsuka hati tahap kemanisan lidah anda.Make sure balancekan dgn pahit serbuk koko. cz lain jenis, lain pahit serbuk kokonya.
Cara2.
Campur semua
bahan,,kacau atas api yang perlahan hingga berkilat dan pekat.Bila dah msk msukkn biskut marie yg telah dipecah2.Gaul. Letak dlm bekas dan tekan sikit2. Sejukkan sebentar dan masuk dlm fridge.
Tips:
1)Kacau dan sebatikan semua bahan dulu before panaskan atas api. expecially telur nak sebati.Coz to avoid the formation of scrambled egg hokey...kalau tak nampak berketoi2 telurnya..
2)Saya buat ni mmg cincai boncai je..hehe,,better korang rasala tahap manis tu..kurangkan susu kalo nak sihat..if guna campur milo..milo tu dah manis,,jgn letak susu byk2 masa awal2..kurg manis xpe...boleh tambah susu masa kacau ats api tu.
3) Boleh guna rice cooker wat kek ni..hehe..dah nama pun cincai boncai..ape pun boleh.kalo sape stay kat hostel tu...bolehla try ikut kreatif anda ya....sy dulu pun wat camtu time study dlu..hehe..
4)Yang ni paling penting..hehe...baca Bismillah n Selawat byk2 masa wat. buat dgn hati yg tenang dan penuh kasih syg... nanti org mkn tu pun rasa hati berbunga2 dan bertaman2...hehe...peace!
ok,,sampai disini saja cerita cincai boncai kte..xpaham boleh tanya..selamat mencuba!
guna hiasan hearts2 ats kek batik ...saje mengada nk letak,,,hehe...
L.O.v.E.
No comments:
Post a Comment